Cerere de inmatriculare tipizat

Daca esti in procesul de inmatriculare a unui vehicul, este esential sa intelegi toate aspectele legate de acest procedeu. Unul dintre pasii cruciali in acest proces este completarea corecta a cererii de inmatriculare tipizate. In acest articol, vom discuta in detaliu despre ce presupune cererea de inmatriculare, ce acte sunt necesare pentru acest proces si cum poti sa iti eficientizezi demersurile pentru inmatricularea auto.

Ce Acte Trebuie pentru Inmatriculare Auto?

Procesul de inmatriculare auto presupune adunarea unei serii de documente si acte care demonstreaza legalitatea vehiculului tau. Iata o lista a principalelor acte necesare pentru inmatricularea auto:

 • Certificatul de Inmatriculare al Vehiculului (CIV) – Documentul care atesta inregistrarea legala a vehiculului si contine informatii esentiale despre acesta.

 • Certificatul de Inmatriculare Provizoriu (CIP) – Este eliberat in cazul vehiculelor noi sau vehiculelor aduse din strainatate. Acesta permite circulatia vehiculului inainte de obtinerea numarului de inmatriculare definitiv.

 • Certificatul de Fiscalitate – Acesta este un document eliberat de catre autoritatile fiscale si atesta ca nu exista debite fiscale pentru vehicul.

 • Asigurarea RCA valabila – Inainte de inmatricularea vehiculului, trebuie sa ai o polita de asigurare RCA valabila.

 • Certificatul de Conformitate – In cazul vehiculelor aduse din strainatate, acest certificat atesta ca vehiculul corespunde normelor de siguranta si mediu din Romania.

Ce Acte Iti Trebuie pentru Inmatriculare Auto?

Pentru a completa cu succes cererea de inmatriculare tipizata, ai nevoie de urmatoarele acte si informatii:

 • Copie dupa Cartea de Identitate a Proprietarului – Trebuie sa dovedesti ca esti proprietarul vehiculului.

 • Copie dupa Certificatul de Inmatriculare al Vehiculului (CIV).

 • Copie dupa Certificatul de Fiscalitate.

 • Declaratie pe proprie raspundere ca vehiculul nu are niciun fel de raspundere penala sau civila.

 • Documente care atesta dreptul de proprietate asupra vehiculului (ex. factura de vanzare-cumparare).

Ce Acte Trebuie pentru Transcriere Auto?

Daca intentionezi sa faci transcrierea unui vehicul, procedura este similara cu inmatricularea. Iata ce acte sunt necesare pentru transcriere:

 • Certificatul de Inmatriculare al Vehiculului (CIV).

 • Copie dupa Cartea de Identitate a Proprietarului.

 • Copie dupa Certificatul de Fiscalitate.

 • Documente care atesta dreptul de proprietate asupra vehiculului.

 • Copie dupa Certificatul de Inmatriculare Provizoriu (CIP), daca este cazul.

Cerere de inmatriculare auto

Pentru a completa cererea de inmatriculare tipizata, trebuie sa mergi la sediul Serviciului de Inmatriculari din cadrul Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) din judetul tau. Acolo vei primi formularul tipizat pentru cerere si vei completa informatiile solicitate cu atentie.

Este important sa furnizezi toate documentele necesare si sa completezi cererea corect, pentru a evita intarzieri sau erori in procesul de inmatriculare. Dupa ce ai completat cererea, vei plati taxa de inmatriculare specifica si vei primi numarul de inmatriculare definitiv pentru vehiculul tau.

Procesul de inmatriculare auto poate parea complex, dar daca urmezi pasii corecti si ai toate actele necesare, totul va decurge fara probleme. Asigura-te ca esti bine informat inainte de a incepe procedura si ca respecti toate cerintele legale.

Cum pot sa aflu care este taxa de inmatriculare pentru vehiculul meu?

Taxa de inmatriculare pentru vehiculul tau poate varia in functie de mai multi factori, inclusiv capacitatea cilindrica, varsta vehiculului si tipul de combustibil. Pentru a afla suma exacta pe care trebuie sa o platesti, poti consulta calculatorul online de taxe de pe site-ul DRPCIV sau poti obtine informatii de la sediul lor local.

Care este termenul limita pentru inmatricularea unui vehicul nou achizitionat?

Termenul limita pentru inmatricularea unui vehicul nou achizitionat este de 30 de zile de la data achizitiei. Este important sa respecti acest termen pentru a evita amenzi si alte probleme legale.

Pot inmatricula un vehicul cu volan pe partea dreapta in Romania?

Da, poti inmatricula un vehicul cu volan pe partea dreapta in Romania. Cu toate acestea, trebuie sa te asiguri ca vehiculul corespunde normelor de siguranta si mediu din Romania si sa obtii toate documentele necesare pentru inmatriculare.

Este obligatorie asigurarea RCA pentru inmatricularea unui vehicul?

Da, asigurarea RCA este obligatorie pentru inmatricularea unui vehicul in Romania. Trebuie sa ai o polita de asigurare RCA valabila inainte de a incepe procesul de inmatriculare.


Vezi și:

Tudor

ad516503a11cd5ca435acc9bb6523536?s=150&d=mm&r=gforcedefault=1

Photo of author

Tudor

Lasă un comentariu